Media library and auditorium

Vire - France

Date: 2007

Client: Ville de Vire

Net area: 2100 m² SHON

Cost: 3.7 M€ HT

Mission: Mission: design, construction supervision

The first phase of the Media Library and Auditorium project involves the renovation of an early 19th century building (badly damaged during the liberation of Normandy in 1942) and its lateral extension to the north of the site as a media library and public garden. The new extension, containing the paper and digital collections, reading and consultation spaces, an open-air planted patio, administrative and archive spaces, is clad in a zinc skin of folded interlocking panels and large glazed surfaces, which are silkscreened at the ground floor entry level. The second phase includes the restructuring of an adjacent sports and cultural facility (built c.1960) and the conversion of its swimming pool into a transformable 200-seat auditorium and performing arts space.