Cultural centre

Saint-Yrieix - France

Date: 2009

Client: Ville de Saint-Yrieix

Net area: 1400 m² SHON

Cost: 2.5 M€ HT

Mission: design, construction supervision

Situated on a raised plateau of former sporting facilities and adjacent to the town hall of Saint Yrieix, the new Cultural Centre introduces a new articulation to the eastern edge of the municipal buildings complex in the town’s centre. Clad in panels of local Charente limestone and a secondary lattice of stained vertical wooden beams and panels, the simple monolithic built volume houses a media library, a multifunction meeting hall, a youth recreation centre, social centre, and administrative spaces. The adjacent landscape design reinforces the integration of the new program on the site. Sustainability guidelines were respected in part through the use of solar panels, planted roof, and underground rainwater retention systems